Edi Simčič

edi_simcic.jpgVína z vinařství Edi Simčič pocházejí z oblasti Goriška Brda, které je ovlivněno klimatem Alp, ale i Středozemního moře, a půda je zde bohatá na soli a minerály. Region Goriška Brda je charakteristický bílým vínem, které je výrazné svou plnou chutí. V místních sklepích zrají vína v dřevěných sudech a stále si zachovávají svoji ovocnou chuť a další typické charakteristiky.

Vinařství Edi Simčič vyrostlo spolu s ním a dodnes nese jeho jméno. Sám Edi říká: „Jeden motiv, jedno krédo: Dělej dobře cokoliv, co děláš. Příroda sama hovoří ke každému, kdo naslouchá. Když trávíte roky na vinici s hrozny, naučíte se odhadnout dané skutečnosti s jistotou a již není těžké předvídat.“

Aleks Simčič

aleks_simcic.jpg

Tvrdohlavý, vytrvalý, těžce pracující a otevřený. Muž v akci. Tak se sám charakterizuje syn Ediho Simčiče Aleks, který dále dodává: „Plánuji, kde budeme za deset let, jak se tam dostaneme, kdo pije naše vína. Víno je vášeň, láska, která zahřeje duši a světí práci a zároveň spravedlivě nechává ustoupit rozum emocím. Mohl bych se zamilovat do vína: správné víno je to, které si mne získá již první sklenkou.“

Rojac Istra Slovenia

rojac.jpgRodina Rojac žije v oblasti Gažon již od 17. století a pěstování a zpracování vína bylo vždy rodinnou předností. V dnešní době rodina produkuje devět druhů vín. Jejich terasovitě uspořádané vinice jsou orientovány na jih. Víno místní produkce je ovlivněno kontinentálním, ale hlavně středomořským klimatem, jelikož veškerá produkce pochází z poloostrova Istrie. Historie pěstování vína na Istrii sahá až do dob starověkého Říma. Místní vína jsou silná, originální a osobitá. Symbolizují sílu historického Slovinska, originalitu Istrijské půdy a typický charakter těch, kdo je vypěstoval.

Bruno Rojac a jeho rodina

Zakladatelem myšlenky rodinné vinice Rojac Istra je Bruno Rojac, který se narodil roku 1957 v Gažonu. Ten vždy vybíral jen ty nejlepší možné oblasti pro pěstování, a to na základě složení půdy, míry slunečního svitu a větru. První vína vzešla z vinných sklepů rodiny Rojac v roce 1994 ještě pod jménem Šavrin. Stejně jako Bruno propadl vínu i jeho syn Uroš, který získal titul z vinohradnictví na univerzitě v Lublani a po smrti otce vinohrad převzal. Pod jeho rukama se v místní produkci začala spojovat tradice s moderními technologiemi, kdy Uroš spojil své znalosti nabyté na univerzitě s tradicemi starých vinařských mistrů z Istrie, díky čemuž se dostal do povědomí nejen slovinských vinařů.

Ščurek vina

Je těžké říci, kdy přesně rodina Ščurkova začala s pěstováním vína, nicméně záznamy hovoří o tom, že Stojanův dědeček Franc pěstoval víno na jednom hektaru a vyprodukoval až 50 hektolitrů. Dnes má rodina Ščurkova 20 hektarů vinic, na kterých nynější majitel Stojan pracuje spolu se svými pěti syny.
Většina vinic leží v oblasti Brda na západě Slovinska. Stojan také objevil kouzlo dubových sudů a klasických odrůd, které nyní opět pěstuje. Místní vína po stočení do lahví potřebují čas, aby vyzrála.scurek_skupina.jpg

Henry Fuchs

fuchs.jpg Henry Fuchs pěstuje svá vína v okolí městečka Ribeauville a jeho rodina je již třetí generací vinařů. Jejich vína jsou vyráběna bez použití chemických herbicidů a také se snaží používat co nejméně síry, aby zachovali velmi jemné aroma jejich alsaských vín. Sám Henry říká: „Respektování našich vinic, které se pyšní velmi rozmanitými a charakteristickými hrozny, spolu s vášní pro výrobu vína, které přináší čisté potěšení, jsou hodnoty, které mne naučil můj otec, a které se snažím předat i svému synovi Paulovi, který představuje již čtvrtou generaci naší vinařské rodiny.“